MAAMME

Floran päivän juhla 13.5.1998

Julkaistu Ylioppilaslehdessä 22.5.1998.

Maamme-laulun juhlan saaman yllättävän kritiikin vuoksi suhtauduin juhlaan hieman kriittisesti. Menin kuitenkin katsomaan juhlakulkuetta. Sitten silmiini sattui Vanhan Suomen, so. itsenäistymisen jälkeisen ajan Suomen karttaa kantava mies, ja päätin liittyä kulkueeseen. Ajattelin, että sentään jotakin mielenkiintoista.

Sitten alkoi tapahtua. Juhlan järjestäjän edustaja kävi sanomassa, että kartan kantaminen kulkueessa ei ole korrektia, koska kyseessä on ylioppilaitten juhla. Vastasin siihen, että Suomi on vapaa maa jossa ihmisellä on oikeus mielipiteensä ilmaisemiseen. Järjestäjän edustaja tunsi minut, joten hän tiesi että olen sekä ylioppilas että Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan jäsen. Myös muut ympärillä kävelevät ihmiset ilmaisivat hyväksyntänsä, muuan vanhempi mieshenkilö esimerkiksi totesi, että me opetamme Suomen historiaa. Järjestäjän edustaja tuntui hyväksyvän vastauksemme.

Hetkeä myöhemmin kuitenkin poliisi poisti Vanhan Suomen karttaa kantavan miehen kulkueesta. Poliisi ilmoitti, että tilaisuuden järjestäjä oli pyytänyt poistamaan miehen.

Poliisin toiminta oli asiallista, mutta HYY:n toimintaa en alkuunkaan ymmärrä. Itselleni Vanhan Suomen kartta symboloi Suomen itsenäistymisen aikaa ja sitä seurannutta aikaa, Juhani Siljon ja Vilho Helasen aikaa. Koen tämän ajan aatemaailman eräänlaiseksi henkiseksi kodikseni. Jos todellakin on niin, että Maamme-laulun juhla oli ”tarkoitettu kaikille, jotka tuntevat kansallista yhteenkuuluvuutta ja ylpeyttä suomalaisuudesta ja historiastamme”, niin miksi sitten tilaisuuden järjestäjä poisti Vanhan Suomen karttaa kantavan miehen juhlakulkueesta? Ainakaan omalta osaltani ei tähän Vanhan Suomen karttaan liittynyt mitään militaristisia Suur-Suomi -ajatuksia, enkä ylipäänsä kokenut sitä poliittiseksi kannanotoksi. Kartan kantajan aatemaailmaan en ymmärrettävästi ehtinyt kovin paljon tutustua, mutta hän kertoi isänsä puolustaneen kartan Suomea. Lisäksi hän mainitsi, että Suomessa vieläkin tuntuu olevan vallalla YYA-aikojen hymistely.

Koin sen että poliisi poisti kyseisen miehen juhlakulkueesta yhtälailla kohdistuneeksi myös itseeni. Mielestäni tällainen ihmisten diskriminointi sen perusteella että tunnustaa väriä on rinnastettavissa rasismiin.

Summa summarum:

Jos Vanhan Suomen kartta juhlakulkueessa tulkitaan poliittiseksi kannanotoksi, niin voidaan kai todeta, ettemme ole sadassaviidessäkymmenessä vuodessa juurikaan edistyneet Suomen itsenäisyyden asiassa; tuolloin nimittäin lupa Floran päivän juhlan järjestämiseen myönnettiin sillä edellytyksellä, ettei poliittisia kannanottoja esiinny.

Jos taas karttaa ei tulkita poliittiseksi kannanotoksi, niin silloin juhla ei ollutkaan tarkoitettu kaikille jotka tuntevat ylpeyttä ja yhteenkuuluvuutta Suomesta ja historiastamme vaan kyseessä oli eräänlainen lojaalisuuden osoitus vallanpitäjille. Opiskelijoiden kannalta asian tietenkin tekee hieman kiusalliseksi se, että monissa maissa opiskelijat ovat edustaneet ja edustavat kriitisiä ja edistyksellisiä näkökantoja.

Sen minä vielä käsitän, että presidentti Ahtisaari myöntää kunniamerkin presidentti Suharton hallinnon edustajalle. Onhan meillä pitkät perinteet yhteistyöstä diktatuurien kanssa. Mutta että opiskelijat ikäänkuin hurraavat ja taputtavat käsiään, sitä on jo vähän vaikea ymmärtää. Voisipa sen selittäminen indonesialaiselle opiskelutoverillekin olla hieman hankalaa.

Jottei kenellekään jäisi tästä kirjoituksesta paha mieli, lainaan tähän lopuksi suoran suomennoksen Runebergin Maamme-laulun kymmenennestä säkeistöstä:

Oi, maa, oi sinä tuhansien järvien maa, jossa laulu ja uskollisuus on rakennettu, josta elon meri on antanut meille rannan, meidän menneisyytemme maan, meidän tulevaisuutemme maan, älä häpeä köyhyyttäsi, ole vapaa, ole iloinen, ole huoleti!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Sinä
tuhansien järvien
maa...
Mainokset
%d bloggers like this: